Statybininkų g. 5, 03200 Vilnius
tel. (8 5) 213 0518 
el. p. rastine@konarskio.vilnius.lm.lt

 

PASKATA „LIETUVIŠKI PALYDOVAI, DRONŲ DĖŽĖ, DIRBTINIS INTELEKTAS“

 
Publikuota: 2022-03-23

 Kovo 17 d. Simono Konarskio gimnazijos mokiniai turėjo išskirtinę galimybę klausytis VILNIUS TECH mokslo darbuotojo, lektoriaus dr. Eldaro Šabanovičiaus paskaitos „Lietuviški palydovai, dronų dėžė, dirbtinis intelektas“.

Įžangoje dr. Eldar Šabanovič papasakojo apie savo tapsmo mokslininku etapus bei inžinerinę, tiriamąją ir vadovaujamąją profesinę veiklą. Lektorius plačiai nupasakojo apie UAB „NanoAvionics“, kuri kuria ir tiekia naujos kartos elektroninius ir mechaninius mažųjų palydovų sistemų sprendimus, palydovų ir jų tinklų valdymo, naudingojo krovinio integracijos paslaugas bei palydovų komponentus. Paskaitos metu buvo naudojamos informatyvios skaidrės apie pirmuosius nepriklausomos Lietuvos dirbtinius Žemės palydovus „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“. Moksleiviai sužinojo, kas sudaro palydovą, iš kur leidžiami lietuviški palydovai, kaip palydovas skrenda, kaip bendraujama su palydovu. Dr. Eldar Šabanovič paminėjo, kokių specialistų reikia kuriant palydovus ir vystant palydovų verslą ir paskatino mokinius domėtis kosmosu.
Antroje paskaitos dalyje dr. Eldar Šabanovič atskleidė drono dėžės veikimo principus, dronų naudojimą kuriant 3D žemėlapius bei organizuojant dronų šviesos pasirodymus. Lektorius pakomentavo dirbtinio intelekto naudojimą  segmentavime, objektų aptikime ir sekime, žmogaus pozos atpažinime, veiksmo atpažinime iš pozos. Buvo smalsu sužinoti apie autonominius automobilius, paveikslų ir nuotraukų sintezę; kliūčių vengimą, naudojant žmogaus elgesio klonavimą; kelio paviršiaus tipo ir būklės atpažinimą, naudojant dirbtinį intelektą. Iš dr. Eldaro Šabanovičiaus paskaitos mokiniai tap pat sužinojo apie dirbtinio intelekto plėtrą Lietuvoje.
Paskaitos pabaigoje dr. Eldar Šabanovič papasakojo apie dirbtinio intelekto studijų programas VILNIU TECH Vilniaus Gedimino technikos universitete bei atsakė į visus klasimus.
Dėkojame dr. Eldarui Šabanovičiui už šiuolaikišką, įdomią ir naudingą paskaitą! 
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti